Інформація про тематичний напрямок роботи літніх мовних таборів у 2015/2016 н. р. в Кіровоградській області

Керуючись Законом України «Про організацію та відпочинок дітей», на виконання Указу Президента України № 641/2015 «Про оголошення 2016 року Роком англійської мови», наказу МОН України від 29.12.2015 року № 1379 «Про здійснення заходів щодо організації літніх мовних таборів», з метою розвитку інтересу до іноземних мов та культури іншомовних країн, активізації позашкільної роботи з іноземних мов упродовж червня 2016 року було організовано та забезпечено роботу літніх мовних таборів на базах загальноосвітніх начальних закладів області.

Ставлячи за мету показати дітям інший, відмінний від шкільного стиль викладання та практичне використання іноземної мови в різних життєвих ситуаціях учителями та волонтерами було підібрано відповідні напрямки діяльності для дітей з різним рівнем знань іноземної мови, складено плани роботи та визначено тематичні дні. Програми таборів передбачали диференційований підхід при роботі з школярами та були спрямовані на створення ефективного англомовного середовища протягом всього часу перебування дитини в таборі. Основними принципами діяльності стали: зв’язок навчання з життям; комунікативна активність учнів; зв’язок позакласної роботи з уроками іноземної мови.

Серед основних тематичних напрямків роботи літніх мовних таборів:

  • інтелектуально-пізнавальний;
  • театрально-драматичний;
  • країнознавчий;
  • спортивно-туристичний;
  • літературознавчий;
  • національно-патріотичний;
  • екологічний;
  • здорового способу життя.
Форми роботи у мовних таборах включали:
  • проектну діяльність;
  • театральні та музичні студії, драм-студії, арт-студії, майстер-класи з кулінарії;
  • перегляд відеофільмів;
  • дискусійні розмовні клуби;
  • інсценізації казок, театральні вистави;
  • екскурсії по школі, місту, в музеї, віртуальні екскурсії, відвідування бібліотек;
  • шоу талантів, фешн-шоу, танцювальні марафони, флеш-моб;
  • спортивні змагання, квести, вікторини.

Методистами НМЛ іноземних мов та міжнародних освітніх обмінів КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» разом з методистами Міжнародних освітньо-методичних центрів Pearson-Dinternal та Express Publishing у травні проведено семінари для вчителів англійської мови, на яких розглядались питання організації та науково-методичного супроводу літніх мовних таборів, надавались практичні поради та матеріали для використання.

В літніх мовних таборах м. Кіровограда (НВК «Кіровоградський колегіум», КЗ «НВО № 6, СЗШ І-ІІІ ступенів – ЦЕВ «Натхнення») надавали методичну та практичну допомогу волонтери міжнародної програми GoCamp та студенти вищих навчальних закладів України, у м. Олександрії та Олександрійському районі – волонтери Корпусу Миру США в Україні Алессандрія Хайнес і Ванесса Сміт.

Яскравим підсумком роботи мовних шкіл м. Кіровограда став другий міський фестиваль «Всі прапори завітали до нас», на якому команди учнів 5-10-х класів, учасників мовних таборів спеціалізованих шкіл та закладів нового типу, представляли знання культури та традицій різних англомовних країн (Сполучені Штати Америки, Ірландія, Індія, Велика Британія). Виступи команд відбувалися у формілітературно-музичної театралізованої композиції та оцінювались глядачами та журі. https://youtu.be/sla9sGLE-8M

Вся виховна діяльність у мовних таборах була організована відповідно до плану роботи на кожен день, учні отримали практичні навички в застосуванні англійської мови, навички роботи у команді та групах. Пріоритет надавався активним формам і методам роботи, які були цікавими для дітей, підтримували їхню активність, ініціативу, спонукали до самостійної роботи, сприяли розвитку їх творчих та інтелектуальних здібностей. Діти мали змогу висловити власні думки та пропозиції щодо нових проектів та видів діяльності, які б вони бажали мати наступного разу.

Під час планування роботи літніх мовних таборів були використано методичні рекомендації Міністерства освіти і науки України, методичні рекомендації науково-методичної лабораторії іноземних мов та міжнародних освітніх обмінів КЗ «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти ім. В. Сухомлинського», навчально-методичні матеріали видавництв Pearson-Dinternal та Express Publishing для проведення проектної роботи різного рівня складності, тексти Oxford Bookworms Reading Circles від видавництва Oxford University Press та книги видавництва Сambridge English для відпрацювання всіх видів мовленнєвої діяльності з акцентом на читання та говоріння, використовуючи елементи рольової гри з розвитком критичного мислення та групової дискусії, інтернет-ресурси Британської ради, Гете-інституту.

Благовіщенський

Вільшанський

Кіровоградський

Голованівський

Новоархангельський

Олександрійський

м. Знам'янка

м. Кіровоград

м. Світловодськ

Кiлькiсть переглядiв: 540